성심산학협력단

 

연구정보

연구자현황

김혜경(Kim, Hye-Kyeong ) 프로필 이미지

김혜경 교수

Kim, Hye-Kyeong

연구분야

영양학

연구키워드

영양생화학

교수소개


						
한국식품연구원, 조지아주립대학교에서 박사후 연수과정을 거쳤고  식품영양학과  교수로 재직 중이다.  식품 성분의  항비만, 당뇨 개선 기능성과 그 기전이 관심분야로  특히 비만에서의 염증반응과 인슐린 저항성과 관련하여 연구하고 있다.  다수의 학술서적을 저술하였고 학회 활동을 통해 나트륨 저감화 및 노인복지시설 급식관리 등의 지역사회 건강증진을 위한 사업을 수행하였다. 이러한 공로로 과학기술정보통신부 장관표창을 수상했고 한국영양학회와 대한지역사회영양학회 이사, 한국인 영양소섭취기준 개정위원회의 중심위원을 역임했으며  Nutrition Research & Practice의 편집위원으로 활동 중이다. 

						

최종학력

2000.08.26 | 서울대학교 | 식품영양학과 | 이학박사

연구실적

  • 2023.07 | 교신저자 | NUTRIENTS, 제15권 14호
    Association of Dietary Sodium-to-Potassium Ratio with Cardiometabolic Risk Factors in Korean Adults: Findings from the Korean National Health and Nutrition Examination Survey
  • 2023.02 | 교신저자 | INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES, 제24권 4호
    7,8-Dihydroxyflavone Attenuates Inflammatory Response and Insulin Resistance Induced by the Paracrine Interaction between Adipocytes and Macrophages
  • 2022.02 | 교신저자 | Journal of Nutrition and Health, 제55권 1호, pp.174-187
    Development and evaluation of a nutrition education program for housewives to reduce sodium intake: application of the social cognitive theory and a transtheoretical model
  • 2021.12 | 교신저자 | NUTRIENTS, 제13권 12호
    Perceptions and Feasibility of Actions Related to Sodium Reduction among Restaurant Owners and Cooks in Seongnam, South Korea: Comparison According to Stages of Behavioral Change
  • 2021.12 | 제1저자 | NUTRITION RESEARCH AND PRACTICE, 제15권, pp.S1-S21
    Nutrient modulation of viral infection-implications for COVID-19
  • 2021.10 | 교신저자 | NUTRITION RESEARCH AND PRACTICE, 제15권 5호, pp.568-578
    Psidium guajava L. leaf extract inhibits adipocyte differentiation and improves insulin sensitivity in 3T3-L1 cells
  • 2021.06 | 교신저자 | MOLECULES, 제26권 11호
    Anti-Inflammatory and Anti-Diabetic Effect of Black Soybean Anthocyanins: Data from a Dual Cooperative Cellular System
  • 2020.10 | 교신저자 | NUTRITION RESEARCH AND PRACTICE, 제14권 5호, pp.519-531
    Regional disparities in the associations of cardiometabolic risk factors and healthy dietary factors in Korean adults
  • 2020.10 | 교신저자 | 대한지역사회영양학회지, 제25권 5호, pp.374-385
    재가노인복지시설 급식소의 위생·영양관리 실태조사 연구
  • 2019.10 | 교신저자 | Journal of Nutrition and Health, 제52권 5호, pp.475-487
    Current status, perception and practicability of restaurant staffs related to reducing sodium use in Seongnam, Korea
  • 2019.05 | 교신저자 | NUTRITION RESEARCH, 제65권, pp.54-62
    Fucoidan from Undaria pinnatifida has anti-diabetic effects by stimulation of glucose uptake and reduction of basal lipolysis in 3T3-L1 adipocytes
  • 2019.04 | 제1저자 | IUBMB LIFE, 제71권 4호, pp.442-455
    Vitamin E: Regulatory role on gene and protein expression and metabolomics profiles
  • 2018.06 | 교신저자 | Journal of Nutrition and Health, 제51권 3호, pp.228-241
    50세 이상 여성을 대상으로 한 보건소 기반 고혈압 영양교육의 효과 평가
  • 2018.02 | 교신저자 | 한국식품영양학회지, 제31권 1호, pp.52-61
    경관급식 노인 환자의 영양공급실태와 영양상태 평가
  • 2018.02 | 교신저자 | 대한지역사회영양학회지, 제23권 1호, pp.48-59
    장기간 경관급식을 공급받는 노인 환자에 대한 적극적 영양관리의 효과과
  • 2017.10 | 교신저자 | NUTRITION RESEARCH AND PRACTICE, 제11권 5호, pp.357-364
    Black soybean anthocyanins attenuate inflammatory responses by suppressing reactive oxygen species production and mitogen activated protein kinases signaling in lipopolysaccharide-stimulated macrophages
  • 2017.08 | 공동저자 | BIOCHEMICAL AND BIOPHYSICAL RESEARCH COMMUNICATIONS, 제490권 3호, pp.636-642
    Effects of mild calorie restriction on lipid metabolism and inflammation in liver and adipose tissue
  • 2017.08 | 교신저자 | NUTRIENTS, 제9권 8호
    Stages of Behavioral Change for Reducing Sodium Intake in Korean Consumers: Comparison of Characteristics Based on Social Cognitive Theory
  • 2017.03 | 공동저자 | FREE RADICAL BIOLOGY AND MEDICINE, 제104권, pp.324-332
    Lethal dysregulation of energy metabolism during embryonic vitamin E deficiency
  • 2017.02 | 공동저자 | DATA IN BRIEF, 제11권, pp.432-441
    Lipid quantitation and metabolomics data from vitamin E-deficient and -sufficient zebrafish embryos from 0 to 120 hours-post-fertilization
  • 2016.12 | 교신저자 | 생활과학연구논집, 제35권 1호, pp.25-42
    아토피피부염이 있는 영유아의 성장과 식사섭취 연구
  • 2015.12 | 교신저자 | 대한지역사회영양학회지, 제20권 6호, pp.433-446
    사회인지론에 근거한 나트륨 섭취 줄이기 소비자 영양교육 프로그램의 효과 평가
  • 2015.06 | 교신저자 | IMMUNOPHARMACOLOGY AND IMMUNOTOXICOLOGY, 제37권 3호, pp.228-235
    Ursolic acid isolated from guava leaves inhibits inflammatory mediators and reactive oxygen species in LPS-stimulated macrophages
  • 2015.04 | 공동저자 | NUTRITION RESEARCH, 제35권, pp.301-308
    Modest weight loss through a 12-week weight management program with behavioral modification seems to attenuate inflammatory responses in young obese Koreans
  • 2014.12 | 교신저자 | 대한지역사회영양학회지 (Korean Journal of community Nutrition), 제19권 6호, pp.513-526
    저나트륨 식생활 교육이 과체중 및 비만 중년여성의 식습관, 식사의 질 및 비만지표에 미치는 영향
  • 2014.10 | 공동저자 | NUTRITION RESEARCH AND PRACTICE, 제8권 5호, pp.571-579
    Effect of a 12-week weight management program on the clinical characteristics and dietary intake of the young obese and the contributing factors to the successful weight loss
  • 2014.08 | 공동저자 | 대한지역사회영양학회지 (Korean Journal of community Nutrition), 제19권 4호, pp.342-360
    사회인지론 모델을 적용한 나트륨 섭취 줄이기 소비자 영양교육 프로그램 개발- 포커스그룹 인터뷰에 기초하여-
  • 2014.08 | 교신저자 | NUTRITION RESEARCH, 제34권 8호, pp.723-731
    Phytic acid and myo-inositol support adipocyte differentiation and improve insulin sensitivity in 3T3-L1 cells
  • 2013.10 | 교신저자 | 대한지역사회영양학회지, 제18권 5호, pp.478-490
    경기도지역 어린이집과 유치원 급식의 소금함량 및 유아 식사준비자의 나트륨 섭취관련 식태도 조사
  • 2013.09 | 교신저자 | 한국식품영양학회지, 제26권 3호, pp.459-469
    경기 일부지역 노인복지관 제공 무료 급식의 나트륨 등 영양소 함량에 관한 조사
  • 2013.02 | 교신저자 | NUTRITION RESEARCH AND PRACTICE, 제7권, pp.59-65
    Salt content of school meals and comparison of perception related to sodium intake in elementary, middle, and high schools
  • 2012.12 | 교신저자 | 대한지역사회영양학회지, 제17권 6호, pp.724-736
    주부의 나트륨 저감화 행동변화 단계에 따른 식행동 특성 분석 및 저나트륨 식사 방법의 실천용이도에 관한 연구
  • 2012.10 | 제1저자 | NUTRITION RESEARCH, 제32권 10호, pp.770-777
    Black soybean anthocyanins inhibit adipocyte differentiation in 3T3-L1 cells
  • 2012.10 | 교신저자 | 대한지역사회영양학회지, 제17권 5호, pp.623-636
    건강신념 모델을 적용한 고혈압 영양교육 프로그램 개발 -포커스그룹 인터뷰에 기초하여-
  • 2012.09 | 공동저자 | 한국식품영양학회지, 제25권 3호, pp.419-429
    새로운 막걸리 개발과 대중화를 위한 남녀의 연령별 소비행태 및 제안
  • 2012.08 | 교신저자 | 대한지역사회영양학회지, 제17권 4호, pp.463-478
    우리나라 50세 이상 성인의 소득수준과 비만에 따른영양건강 특성 분석에 대한 연구 -2005년 국민건강영양조사 자료 분석-
  • 2012.06 | 교신저자 | HETEROCYCLES, 제85권 6호, pp.1437-1446
    IDENTIFICATION OF NEW POLYPRENYL HYDROQUINONE DERIVATIVES FROM TROPICAL MARINE SPONGE IRCINIA SP.
  • 2011.08 | 공동저자 | NUTRITION RESEARCH AND PRACTICE, 제5권 4호, pp.329-336
    Comparison of the dietary intake and clinical characteristics of obese and normal weight adults
  • 2011.08 | 교신저자 | 대한지역사회영양학회지, 제16권 4호, pp.439-454
    한국 청소년의 고혈압과 관련된 식사 및 생활양식요인 분석 -2005년 국민건강·영양조사 자료에 근거하여-
  • 2011.06 | 교신저자 | 한국식품영양학회지, 제24권 2호, pp.145-152
    식사기록과 인터뷰를 이용한 일부 저소득층 아동의 식사 구성 및 식행동 조사
  • 2011.05 | 공동저자 | NUTRITION RESEARCH, 제31권 5호, pp.362-369
    Obesity with a body mass index under 30 does not significantly impair the immune response in young adults
  • 2011.04 | 교신저자 | 대한지역사회영양학회지, 제16권 2호, pp.183-194
    초등학교 3학년을 대상으로 한 영양교육의 효과 평가
  • 2010.12 | 교신저자 | 대한지역사회영양학회지, 제15권 6호, pp.760-775
    음식사진을 이용한 식사섭취량 조사법에 관한 연구
  • 2010.12 | 제1저자 | PHYTOCHEMISTRY LETTERS, 제3권 4호, pp.238-241
    Identification of novel fatty acid glucosides from the tropical fruit Morinda citrifolia L.
  • 2010.09 | 제1저자 | JOURNAL OF PHYSIOLOGY AND BIOCHEMISTRY, 제66권, pp.197-203
    Effect of clenbuterol on apoptosis, adipogenesis, and lipolysis in adipocytes
  • 2010.01 | 공동저자 | INTERNATIONAL JOURNAL OF OBESITY, 제34권, pp.89-93
    Association between human adenovirus-36 and lipid disorders in Korean schoolchildren
  • 2009.12.01 | 단독 | 생활과학연구논집, 제29권 1호, pp.23-35
    Conjugated linoleic Acid가 3T3-L1 세포의 증식, 분화, 사멸 및 지질분해에 미치는 영향
  • 2009.01 | 교신저자 | LIPIDS, 제44권, pp.71-75
    Identification of Novel Acetylenic Alcohols and a New Dihydrothiopyranone from the Tropical Sponge Reniochalina sp.
  • 2008.01 | 교신저자 | BIOORGANIC & MEDICINAL CHEMISTRY LETTERS, 제18권, pp.104-108
    Antimicrobial activities of the bromophenols from the red alga Odonthalia corymbifera and some synthetic derivatives
  • 2008.04 | 제1저자 | 대한지역사회영양학회지, 제13권 2호, pp.164-175
    일부 프로 축구선수들과 성인 남성의 식품섭취패턴, 식습관 및 영양지식에 관한 비교 연구
  • 2007.12 | 제1저자 | 대한지역사회영양학회지, 제12권 6호, pp.854-863
    일부 프로 축구선수들과 성인 남성의 건강보조제 섭취 실태에 관한 비교 연구
  • 2021.09 | 공동 | 교문사
    (사례로 이해를 돕는) 임상영양학
  • 2021.03 | 공동 | 창지사
    영유아와 영양
  • 2020.12 | 공동 | 보건복지부
    2020 한국인 영양소 섭취기준
  • 2019.03 | 공동 | 파워북
    (플러스) 고급영양학
  • 2012.09 | 공동 | 창지사
    아동영양
  • 2012.03 | 공동 | 신광출판사
    (사례와 함께 하는) 임상 영양학
  • 2012.02 | 공동 | 교문사
    (꼭 알아야 할) 생화학
  • 2011.07 | 공동 | 파워북
    건강일기
  • 2011.07 | 공동 | 파워북
    고혈압 식사 가이드북
  • 2011.06 | 공동 | 식품의약품안전청 영양정책과
    나트륨 섭취를 줄입시다!
  • 2010.10 | 공동 | 교문사
    (대사를 중심으로 한) 생화학
  • 2009.09.04 | 공동 | 한국지질동맥경화학회
    심혈관계 질환의 영양치료지침 설정을 위한 WORKSHOP
  • 2007.12.31 | 공동
    바다에서 찾은 희망의 밥상